Kapsaicyna leczy raka

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny o bardzo pikantnym i ostrym smaku. Do tej pory kapsaicyna wykorzystywana była przez przemysł spożywczy jako substancja nadająca ostry smak, ale również jako barwnik spożywczy np. serów. Poza ostrym smakiem i właściwości barwiących kapsaicyna wykorzystywana jest również medycynie, jako lek znieczulający ból stawów i mięśni (składnik maści). 
Ale najważniejsza jej właściwość została odkryta całkiem niedawno. Naukowcy z Nottingham University przeprowadzając badania dowiedli,  że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia, nie uszkadzając przy tym tych zdrowych.Zaskakujące jest to, że o to po latach nieskutcznych poszukiwań leku na nowotwory, po raz kolejny okazuje się (podobnie jest z olejem lnianym), że panaceum na tę chorobę mamy w zasięgu ręki! Przecież kapsaicynę znajdziemy choćby w papryczce chili! Niewiarygodne jakie to proste...

Jak więc wykorzystać papryczkę chili do walki z nowotworami. Wystarczy wprowadzić ją do swojej diety? To trudna sprawa, ciężko byłoby nam zjadać na surowo papryczkę chili każdego dnia. Tym bardziej, że powinniśmy zjadać ją z nasionami, ponieważ najwięcej kapsaicyny znajduje się właśnie w nasionach papryczki chili. 

Dlatego proponuję (sprawdzony zresztą) przepis na prostą miksturę łączącą zarówno dobroczynne właściwości oleju lnianego oraz kapsaicyny. 

Oto przepis:
1,5 kilograma ostrej papryki chili, pokroić (koniecznie razem z gniazdami nasiennymi!) na możliwie najdrobniejsze cząstki. Najlepiej jest zrobić to w rękawiczkach ochronnych (krojenie bez rękawiczek takiej ilości może wywołać efekt okropnego pieczenia, nie dotykaj więc oczu i innych wrażliwych miejsc) i kroić jeśli to możliwe na szklanej desce (plastikową ciężko domyć, a wszystko co na nich pokroicie później zyska bardzo ostry smak). Pokrojone papryczki zalej 1,5 litrem oleju lnianego (tłoczonego na zimno, nieoczyszczonego, niefiltrowanego a przede wszystkim świeżego). Odstawi miksturę w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Potem płyn zlej do butelki. Pozostałe "wytłoczki" z papryczek możesz używać jako dodatek do potraw (nie są już takie ostre).

Stosowanie mikstury:
5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty. Dla złagodzenia ostrości popijaj mlekiem (tłustym) lub przegryź kromeczką chleba grubo posmarowaną masłem.  Kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie a w tłuszczach i (co ciekawe) alkoholu, więc popijanie jej wodą przynosi zupełnie odwrotny skutek niż pożądany, roznosząc kapsaicynę po przewodzie pokarmowym.

Z doświadczenia wiem, że proporcje mikstury można zmniejszyć (np. o połowę), olej lniany  i zawarte w nim kwasy Omega3 utleniają się, tracąc tym samym swoje właściwości zdrowotne. 1,5 l mikstury zużywa się dość długo. 

Policzmy:
1 łyżeczka = ok. 5 ml, 5 ml * 5 razy dziennie to 25 ml dziennie, co daje nam zapas na ok 60 dni
Jeśli mamy świeżowytłoczony olej lniany nie jest źle, ale jeśli do końca terminu przydatności odleju został np. miesiąc, to połowę mikstury po 30 dniach powinniśmy wylać.  Lepiej więc robić mniejsze porcje, dzieląc proporcje np. na pół.

Czy można kupić czystą kapsaicynę i zamiast kroić  papryczki wsypać tylko trochę poszku? Nie ponieważ, w dużym stężeniu kapsaicyna działa jak trucizna. No więc, czy spożywanie kapsaicyny jest bezpieczne!? Spokojnie, do uśmiercenia przeciętnego, dorosłego człowieka potrzeba byłoby co najmniej 3,5 g tego związku. Taka ilość tego związku sprawia nadaje tak intensywną pikantność potrawie, że staje się ona niemożliwa do zjedzenia. Stąd przypadki zatrucia kapsaicyną należą do niezwykłej rzadkości.

Ciekawostka
Kapsaicyna jest stosowana jako niezabijająca broń chemiczna. To gaz pieprzowy w aerozolu lub proszku używany powszechnie do rozganiania tłumów lub samoobrony.

2 komentarze:

  1. Witam i pragnę poinformować że w Krakowie od pewnego czasu dostępny jest suplement diety o nazwie Habro-Lin wykonany z oleju lnianego i kapsaicyny w postaci kapsułek żelowych bardzo wygodnych dla osób nie lubiących ostrych potraw

    OdpowiedzUsuń
  2. www.facebook.com/habrolin

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...