Czosnek - właściwości lecznicze

Czosnek, choć pospolity i znany przede wszystkim jako dodatek do potraw ma niezwykłe właściwości lecznicze. Czosnek i jego właściwości zdrowotne znane są już od wieków i od lat wykorzystywany był jako środek medycyny naturalnej.

Czosnek działa jak naturalny antybiotyk ponieważ zawiera witaminę C ok 31 mg/100 g, ale również witaminy z grupy B. Dodatkowo zawiera dość sporą ilość siarki, bakteriobójczy olejel lotny. W olejku lotnym czosnku znajduje się m.in.: allina, salicylina, fitoestrole, kwercetyna, kwas spirogenowy, amoniak.

Właściwości lecznicze czosnku
  • działa żółciopędnie
  • ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze
  • wpływa korzystnie na drogi oddechowe, dlatego jest niezastąpiony w przeziębieniach
  • odbudowuje florę bakteryjną
  • pomaga przy infekcjach dróg moczowych
  • działa napotnie
  • działa jak naturalny śdodek przeciwmiażdzycowy
  • obniża poziom cholesterolu we krwi


Działanie przeciwnowotworowe czosnku
W terapiach przeciwnowotworowych zaleca się spożywanie dużej ilości czosnku, ze względu na zawartość dwusiarczku allilu i kwercetyny. Otóż udowodniono, że te substancje blokują najgroźniejsze karcinogeny, takie jak nitrozaminy i aflatoksyny. Czosnek wskazany jest szczególnie w przypadku występowania raka jelit, okrężnicy, piersi, płuc, prostaty oraz białaczki.

Jak zwiększyć przyswajalność związków zawartych w czosnku
Aby nasz organizm lepiej i szybciej przyswoił związki zawarte w czosnku należy połączyć go z odrobiną dobrej oliwy z oliwek lub oleju lnianego. W celach leczniczych czosnek powinno spożywać się na surowo.

Ale uwaga!
Czosnek może być również trujący. U małych zwierząt jak koty czy psy spożycie dużej ilości czosnku może doprowadzić do zatrucia, jak również do śmierci zwierzęcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...